Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Ki adósodott el, az ország vagy az állam?

2010.09.02. 15:56 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                  PE                  2010-08-31
 
KI ADÓSODOTT EL, AZ ORSZÁG VAGY AZ ÁLLAM
 
A társadalomtudomány, mindenek előtt a közgazdaságtan nem képes különbséget tenni az állam és az ország között. Ez semmiben sem annyira jellemző, mint amikor az állam eladósodásáról beszélnek, és azt sugallják ezzel, hogy az ország és állam azonos. Az állam az ország politikai felépítménye, az ország meg a társadalom, a benne élő emberek összessége. A kettő eladósodása mögötti tartalom lehet, sőt gyakran ellentétes.
Jelenleg nagyon leegyszerűsítve az a helyet, hogy a fejlett világ az eladósodás szempontjából kettéoszlik. A Nyugat államai valamint azok lakossága és vállalatai eladósodnak, a Távol-Keleté pedig vagyonosodik. Kevésbé volna zavar, ha a megtakarítási rátát vizsgálnánk, vagyis azt, hogy az ország, azaz a lakossága és vállalatai, a jövedelméből hogyan takarítanak meg. Ez azt mutatja, hogy az utóbbi évtizedeknek a Nyugat egészében, egyes országai pedig különösen adósodnak, a Távol-Keleté pedig példátlanul vagyonosodnak. A Nyugat a Távol-Kelet felé folyamatosan, egyre jobban eladósodik.
A Nyugaton belül elég sematikus a kép.
A Nyugat, mint egész, Főleg a Távol-Kelet felé eladósodik. Az Egyesült Államoknak egyre nő az adóssága, a megtakarítási rátája alacsony, gyakran negatív. Ezt látszólag, különösebben tragikus következmények nélkül megteheti, mert bőven vannak hitelezői. Szinte az egész világon, de mindenek előtt a Távol-Keleten.
Európán belül az északiak, a keményen puritánok megtakarítanak, a mediterránok pedig könnyelműen, gátlás nélkül eladósodnak.
De nemcsak az országok, hanem az államok is eladósodnak, mások jövedelméből élnek. Méghozzá az állam nem a lakosságtól veszi fel a hiteleket, hanem a takarékos külföldi államoktól.
A Távol-Keleten is elég sematikus a kép.
A lakosság példátlan módon, takarékosan ossza be a jövedelmét, sokat megtakarít. Van az államnak, amelyik mag nem takarékos, kitől felvenni hiteleket. Japán például, elsősorban a saját lakosságának a megtakarításából adósodik el, még a könnyelmű nyugati államoknál is jobban. Megteheti, hiszen maga is úgy adósodik el a lakossága felé, hogy abból vásárol, és készletez főleg amerikai államkötvényeket.
Amit az eladósodásról a közgazdász szakma tálal nagyon félrevezető. Arra volna szükség, hogy nem az államokat, hanem az országokat vizsgálnánk abból a szempontból, hogyan alakul a vagyoni helyzetük.
Konkréten, az elmúlt nyolc évben Magyarországon nemcsak az volt a baj, hogy az állam eladósodott, halmozta az adósságát, hanem ezt tette a lakosság is. A politikai felelőtlensége az volt, hogy a lakosságot is belehajszolta az eladósodásba, a jövedelme feletti költekezésbe. Méghozzá nem is forintban, az ország valutájában, hanem svájci frankban, ami még az EU körén is kívül áll, és legendásan takarékos a lakossága, ráadásul generációk óta más országok gazdagjai is oda viszik a pénzüket.
Az eladósodás csak akkor ad tiszta képet, ha nettó összegét vetjük össze más országokéval. A lakosság megtakarításait le kell vonni.
Mi, a megtakarítási ráta tekintetében nem nyugat-európai puritánok, de még nem is közép-európaiak vagyunk, hanem dél-mediterránok. Főleg az elmúlt nyolc év megbuktatott vezetői.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr252266960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása