Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Agyfejlődés

2010.08.24. 10:04 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                PB                   2010-08-23    
 
AGYFEJLŐDÉS
 
Néhány hónapja írtam arról, hogy az emberi agy rendkívül fejlettsége elsősorban a táplálkozásának köszönhető. Most olvasom a Népszabadságban Oravecz Elvira írását, Főzök, tehát ember vagyok címmel.
Életem során számos esetben találkoztam hasonlóval, hogy rájöttem valamire, amire mások, másutt rájöttek.
Úgy érzem, én messzebb jutottam. Oravecz Elvira írásából az derül ki, hogy a tárgy kutatói csak a húsfogyasztásban ismerték fel a sütés és főzés jelentőségét, és a magyarázat alapjának a rágófogak méretnek változását tekintették. Amit ír, azzal egyetértek, de messzebb megyek.
Én a magvak őrlését, kelesztését, erjesztését és sütését vizsgáltam először. Ezzel az emésztés energiafogyasztása tört részére csökkent. Márpedig a könnyebb emésztés egyrészt kevesebb táplálékot eredményez, és a kevesebből is több jut az agynak.
A rágófogak méretének csökkenésében is nagyobb szerepe van a magvak, mint a hús fogyasztásának.
Ami a hús sütését, és főzését illeti, abban az első lépésnek a hús megtörését, feldarabolását tekintem. A sütés, és különösen a főzés nem annyira asz emésztési igényt csökkentette, mint sokkal inkább a dögök, a romlott, fertőzött húsok fogyaszthatóságát szolgálta.
Meggyőződésem szerint, a homo sapiens többsége, életének első négyötödében a tengerparton élt, és elsősorban puhatestűekkel táplálkozott. Ezek könnyen emészthetők és nagyon gazdagok fehérjében.
Döntő változást, a fajunk életében, a gabonatermelés hozott. Arra épültek a magas-kultúrák. Tehát a gabona emészthetőbbé tétele fontosabb, mint a húsoké.
Nem vagyok agykutató, de tudom, hogy az agynak nem is annyira a térfogata, a tömege fontos, mint a fejlettsége. Fajunk történetében nem az agy tömegének növekedése, hanem a kapacitásának növekedése volt a fontosabb. Az agyunk mérete, tudtommal százezer év óta nem változott, de a kapacitása megsokszorozódott. Ezt az egyre kevesebb emésztési energiát igénylő táplálkozás és az agy tréningje, a gondolkodás, a tanulás, a szellemi munka fejlesztette.

Szólj hozzá!

Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. Van megoldás:www.energiatakarekos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr842243194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása