Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Két jó hír

2010.02.25. 16:42 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                   PE                 2010-02-23
 
KÉT JÓHÍR
 
A német kormány megnyirbálja a napenergia termelés mértéktelen támogatását.
Kiderült, hogy a bátonyterenyei energianádra építendő erőmű befejezés előtt leállt.
Mindkét esetben nyilvánvaló volt az ostobaság.
Ami a német napenergia termelést illeti.
Jó huszonöt éve találkoztam először egy német mérnök barátommal, aki a háza tetejére napelemeket rakott. Akkor mondtam neki, hogy én az ilyen ostobaságokat a Rákosi-korból ismerem. Azok akartak gumipitypangot, gyapotot, narancsot termelni. Máig büszke vagyon rá, hogy én tudtam ezeket az ostobaságokat leállítatni. Most az okos, de napsütésben szegény Németországban akarnak napenergiát termelni. Ennek ugyan van jövője, de csak ott, ahol tízszer több, és szinte állandó a napsütés, és ahol a lakásokat és munkahelyeket nem fűteni, hanem hűteni kell.
Az eltelt huszonöt évben egyre terjedt ez az ostobaság, és a németek vezetők lettek a napelemek gyártásában és a hazai felhasználásban is. Természetesen azért, mert a német állam abnormális mértékben támogatta a napelemek gyártást, beépítését, és a termelt energia árát.
A múlt év nyarán jött a jó hír. A német nagytőke a Szaharában terezi a világ legnagyobb naperőművét, és onnan akarják hozni az áramot. Ennek már, esetleg lenne értelme.
Ma jött a jó hír, a pénzügyi és költségvetési válság gondolkodásra késztette a német kormányt, és az állami pénzek pocsékolásának egyik forrását igyekszik lefojtani. Féket raktak az esztelen napenergia lobbi támogatására.
Ami a bátonyterenyei erőmű kudarcát illeti.
Pár éve értesültem, hogy valaki „kitalálta” az energianádat. Már jó tíz éve frászt kapok, amikor a tűzifát égetik a támogatás nagyságától, és az átvételi ár magasságától megrészegült energetikusok tobzódását látom. Az erőben viszonylag szegény, a falvakban még széleskörű fatüzelésű országban fával termelnek egyre több áramot.
Arra ötven év után rájöttünk, hogy a mi szénvagonunkat nem érdemes kitermelni. Az ennél lényegesen jobb adottságú német, belga és angol szénbányákat leállították. Szerencsére mi is. Pedig a rendszerváltás után teremtett katasztrofális munkanélküliség mellett a széntermelés legalább sok munkaalkalmat teremtett. Ez a magyar széntermelésnél is sokkal nagyobb magyar ostobaság. Arra volt csak jó, hogy a szegények fával való tüzelését jól megdrágították.
Ahogy rájöttek, hogy a fa kevés és drága, megindult az okosok fantáziája. A szántóföldeknek kell energiafüvet termelni. Végül jött egy lelkes feltaláló, aki kitalálta az energianádat. Aztán jöttek az okos befektetők, aki felmérték, hogy ezt a célt a buta állam támogatja.
Ebben az agrárszakemberekben olyan gazdag országban nem akadt senki, aki megmondta volna, egységnyi területen csak ott lehet sok cellulózét termelni, ahol sok a napütés, és a csapadék, ráadásul a sok termés kizsarolja a talajt. Végül, nagy marha az, aki Európa közepén a szántóföldön energiát termel.
Azt már nem is fejtegetem, hogy a buta kormányzat a gabonából történő üzemanyag termelést is nyakló nélkül támogatja.
Rákosi autarkiás mániája óta nem lettünk okosabbak, csak gazdagabbak, de az sem annyira, hogy ostobaságokat támogassunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr811789982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása