Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Baloldaliság egyenlő magas foglalkotatottsággal

2009.10.12. 17:36 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                 EP                 2009-10-11
 
A BALOLDAISÁG, EGYELŐ MAGAS FOGLALKOZTATÁSSAL
 
Amit közgazdászként, történészként elértem Marxnak köszönhetem annak ellenére, hogy korán felismertem a jobb társadalmi felépítményt felépítménnyel, politikai hatalommal, erőszakkal, tulajdonviszonyok megváltozatásával akarta elérni. Nem ismerte fel, hogy a munkásosztály kizsákmányolása nem a tulajdonviszonyból, nem a politikai hatalomból fakad, hanem a munkaerő túlkínálatából.
Ez az általa ismert törvényből fakad, mindennek az ára, amiből a kínált nagyobb a keresleténél csak értéke alatt realizálódhat. Ráadásul az ipari forradalom, a tőkés osztálytársadalom kialakulása olyan társadalmakban történt, amiben az életviszonyok minden javulása gyorsította a népszaporulatot, ezzel a munkaerő kínálatát. A gyáripari technika pedig egyre kevesebb és kevésbé képzett munkaerőt igényelt.
A tőkés osztálytársadalmon való túllépés igazi hősei nem a marxista tanok, hanem a tudományos és technikai forradalom nagyjai voltak. Nekik köszönhető, hogy a gyenge minőségű munkaerőt egyre kevésbé tudja a társadalom hasznosítani, a jó és minél jobb igénye pedig ki sem elégíthető. Ez a minőségi munkaerőigény azonban csak egye magasabb iskolázottság, és életszínvonal mellett jöhet létre. Ezzel azonban megszűnik a túlnépesedés veszélye is. Kiderült, hogy ahol a fogamzásgátlás olcsón és kényelmesen megoldható, valamint, ahol az iskolázottság meghaladja a tizenkét évet, az egy lakosra jutó jövedelem pedig a tízezer eurót, leáll a népesség növekedése.
Az is kiderül, hogy a társadalom egyre növekvő minőségi munkaerőigénye csak ott oldható meg, ahol nincs gyorsan szaporodó, leszakadó réteg.
Ezt a folyamatot az sem zavarja, ha a gazdaság továbbra is nagyrészt tőkéstulajdonban működik, mert a tőkés érdeke már összeegyeztethető a társadaloméval. Ezt az érdekegyeztetést azonban az államnak kell biztosítania azzal, hogy magas szintre emeli, és azon tartja a foglalkoztatást.
A bolsevik rendszerünkben ismertem fel, hogy Marx jövőképének nem az úgynevezett szocialista, hanem a jóléti országok gyakorlata felelt meg jobban. A dolgozók érekét az szolgálja jobban, az igazán baloldali, aki a magas foglalkoztatást tekinti elsődleges céljának. Ahol ez megvalósul, ott minden baloldali elvárás valóra válik.
Ennek tükrében állítom, hogy ami nálunk a rendszerváltás óta történt, amit a jelenlegi baloldali és liberális párt akart, és akar, az alapvetően hibás, és egyáltalán nem volt baloldali. Amit a szoclib gazdaságpolitika megvalósított, az még a vezető angolszász országokban is csődöt mondott, nemhogy a magyar fél-periférián. Nálunk a piac és az állam szerepének arányában az angolszász világénál nagyobb, a példátlan sikerrel működi kínai gyakorlatnál kisebb állami szerepre van szükség.
Az MSZP-nek, ha meg akar újulni, elsőleges feladatának a munkahelyteremtést kell tekinteni. Ha ezt teszi, gyorsan kiderül, hogy tőle a legnagyobb távolságra az SZDSZ volt, és van, és elsődleges, közös célja csak a Fidesszel van. A jelenlegi helyzet abszurditását semmi sem jellemzi jobban, minthogy nem az MSZP áll az egymillió munkahely teremtő cél szolgálatában az élen.
Nagy ez a béka, de egyszer le kell nyelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr831445510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása