Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Miről tanuskodik a népszerűség?

2009.10.01. 14:59 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                 PP                  2009-09-25
 
MIRŐL TANUSKODIK A NÉPSZERŰSÉG?
 
Minden hónapban megnézem a Szonda Ipsos által készített népszerűségi listát. Mindenkinek ajánlom.
Nem azért nézem ki, mert a népszerűséget az okosság, a műveltség vagy a barátválasztás ércéjének tartom, hanem azért, mert bosszant, hogy nálunk, főleg az MSZP-ben, jaj annak, aki népszerű, az SZDSZ pedig büszke arra, hogy a legjobban utált magyar párt.
Érdemes megnézni a legújabb listát.
A köztársasági elnök a listavezető. Ez nálunk kulturális örökség, hiszen Ferenc József, Horthy Miklós és Rákosi Mátyás is azt volt, akiket, szívből, mindig az utolsó közé tettem volna. De Sólyom mindegyik elődje is az volt. Ha hozzájuk viszonyítom a jelenlegi elnökünket, azok között az utolsó lenne.
Az elnökünk után szorosan Orbán Viktor van a második helyen. Ő az első pártelnök, miniszterelnök jelölt, aki a második helyre került. Az ő várható fölényes választási győzelmével azok ijesztgetnek, akik a lista végén állnak. Ezen kellene elgondolkodni. A lista két utolsó helyezettje Gyurcsány Ferenc és Kóka János. Nekik volna legtöbb okuk az elgondolkodásra. Minden bizonnyal két szempont alapján, az IQ sorrendjében, és a gyors meggazdagodásban, az első között lennének. Ők a leggazdagabbak, és a legjobban elutasítottak.
Nagyon érdekes, hogy jelenleg az MSZP szavazói között a két utolsó, Gyurcsány Ferenc 60, Szili Katalin 59 csak százalékos támogatást élveznek. A támogatottságuk negyede Vona Gáborénak, a Jobbik vezérének.
Ideje volna elgondolkodni azon, hova juttatta a magyar politikai közvéleményt a rendszerváltás óta folytatott liberális politika. Az első választáson még Magyarországon volt a legerősebb a liberális parlamenti frakció. Az SZDSZ volt a második legerősebb párt, de akkor még a Fidesz is liberális volt. Ma a Fidesz közép-jobb árt, amelyik a következő választáson nemcsak győzelemre, de kétharmados többségre számíthat. Az SZDSZ pedig meg sem közelítheti a parlamenti küszöböt. E pártnak még három képviselője szerepel a felmérésben, de mindhárman az utolsó negyedben vannak, a két legnépszerűtlenebb MSZP-s társaságában.
Külön figyelmet érdemel, hogy a listán szereplő tíz, MSZP-s politikus között torony magasan Szili Katalin vezet, és a tök utolsó Gyurcsány Ferenc. Emlékezzünk csak vissza a köztársasági elnökválasztásra, amikor az MSZP delegátusainak többsége Szili Katalint akarta köztársasági elnöknek, de Gyurcsány Ferenc az SZDSZ-szel szövetkezve ezt megakadályozta, mert az elnökelvtárs tudta Sziliről, hogy nem szereti, csak fegyelmezetten szoltálja a pártja akaratából.
Gráf József agárminiszter messze a második leginkább elfogadott HSZP politikus. Mert a legkevésbé pártpolitikus.
Utána a szocialista politikusok sorrendje: Szekeres, Mesterházy és Kiss. Csak utána jön Gyurcsány jobb keze, Lendvai Ildikó. Az utolsóelőtti a pártban súlytalan Draskovics, a rendészeti miniszter. Az utolsó pedig Gyurcsány.
Kövér László először került be a népszerűbb első negyedbe. Nem ő változott meg, csak azért lett népszerűbb, mert a kormány ellenzékének tartják.
Általánosságban megállapítható, hogy a népszerűségnek nem sok köze van a hatalomhoz, pedig a demokráciáknak az egyik nagyelőnyük, hogy a politikusoknak igazodni kell a közvélemény elvárásaihoz. Ennek az ellenkezője jellemző nálunk. A listán szereplő 22 politikus közül 16 nem számíthat arra, hogy megválasztják, illetve olyan pozícióba kerül, hogy fennmarad a listán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr131420683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása