Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Falupolitika

2009.09.07. 10:30 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                EA                   2009-09-06
 
FALUPOLITIKA
 
A rendszerváltás bűnei közül kettőt tekintek történelmi jelentőségűnek. Mindkettő foglalkoztatáspolitikai. A falusi munkanélküliség létrehozását, és a cigányság kizárást a társadalmi munkamegosztásból. Az utóbbi esetében már nyilvánvaló a katasztrófa. A szélsőjobb előretöréséért a cigányság kizárását jelentő privatizáció a felelős. Ebből fakad mindaz, amit ma a liberális párt felszámolódása, az MSZP meggyengülése, és a Jobbik megerősödése jelez. Ma csak az a párt számíthat választási eredményre, parlamenti képviseletre, amelyik megoldást kínál a cigányság foglalkoztatására. Más megoldás ugyanis nincs.
Amennyire nyilvánvalóvá vált, hogy a cigánykérdés rendezése elengedhetetlen, annyira nem vált nyilvánvalóvá a falusi lakosság munkaalkalom hiánya. Jelenleg nem az államadósság nagysága, nem a költségvetési hiány a magyar társadalom legnagyobb problémája, hanem az a tény, hogy a rendszerváltás során felszámoltak másfélmillió olyan munkahelyet, amelyik helyett az óta sem született új.
Jelenleg Magyarországon nem pénzügyi, még nem is gazdasági válság van, hanem társadalmi. Ugyanazt a válságot hozta létre a rendszerváltás, ami jellemző volt a két háború között. Akkor ezt úgy hívtuk, hárommillió koldus országa. Ma másfélmillió munkaképes embernek nem adunk munkaalkalmat. Csak annyiban javult a helyzet, hogy akiknek nem adunk munkát, annak adunk segélyt. Erről a szégyenteljes tényről azonban még mindig hallogatunk. Kitalálunk a nyilvántartott munkanélküliséget, ami annyit mutat, amennyit mi akarunk, hiszen mi minősítjük a munkanélküliség jogi feltételeit. A tény azonban tény marad, az EU tagországai között nálunk a legalacsonyabb a munkaképesek munkára fogottsága.
Ez azonban még mindig a felháborító tény szebbik fele. Arról még nem publikáltunk adatot, hogy mekkora a falvakban és a cigányság körében a munkára fogottság.
A rendszerváltás egyik nagy bűne, hogy teljesen megfeledkezett a falusi nép munkaalkalmáról. Ezt jól illusztrálja, hogy a rendszerváltás idején a mezőgazdaságban dolgozott a másfélmillióval több dolgozó 17.5 százaléka. Tíz évvel a rendszerváltás után pedig a sokkal kevesebb dolgozónak csupán a 6.6 százaléka. Még a falupolitikusok sem beszélnek róla, hogy Az iparban dolgozók részesedési aránya 2.3, a mezőgazdaságban dolgozóké 10.9 százalékponttal csökkent, azaz fele sem maradt meg. Másként fogalmazva. Száz iparban dolgozóból 7, és száz mezőgazdaságban dolgozóból 60 vesztette el a munkáját! Ezzel szemben a megelőző tíz évben csak kilenc.
Nyilvánvaló, hogy a mezőgazdaságban az önellátáshoz elég az is, hogy a munkaképes lakosság huszada dolgozzon ott. Ez minden fejlett társadalomban a maximum. Megint tegyük hozzá, hogy ennyi a mienkénél jó tíz százalékkal magasabb foglalkoztatottra vetítve. De ez is mellébeszélés, mert a mi adottságaink mellett olyan belterjes mezőgazdaságra volna szükség, amihez közel még egyszer ennyi embernek is volna munkája. De az Antall-Tölgyesi Paktum urai nem gondoltak arra, hogy mire volna a népnek szüksége, hogy esetleg még vállalni kellene a korábbi jelentős szovjet exportot, még akkor is, ha nem azonnal fizettek. Ezzel párhuzamosan hozzá kellett volna látni a belterjesebb mezőgazdasági struktúra kialakításhoz. Ha lett volna a magyar kormányoknak koncepciójuk.
Ezzel szemben húsz éve olyan agárpolitikát folytatunk, melyik a külterjességben keresi az agárpolitikai megoldást, mert az olcsóbb. Azt, hogy több falusi embernek kellene munkát adni, senkinek nem jutott az eszébe.
Ezzel szemben nemcsak elfogadtuk, de mindmáig tartjuk magunkat Torgyán ötletéhez, hogy visszatérünk a két háború közti paraszti világhoz. Ha nincs elég munkahelye, akkor arról ne az állam gondoskodjon, hanem adjon mindenkinek néhány hektárt, és éljen meg belőle. A városi munkanélküli menjen el taxisnak, a paraszt meg túrja a földecskéjét. A taxisok odacsaptak, és lekorlátoztuk a számukat, a falvak népével azonban nem foglalkoztak, hiszen azok nem tarthattak sztrájkot.
Máig nem akadt közgazdász, vagy agrárpolitikus, aki az asztalra csapott volna. A liberális közgazdászok által sugallt és levezényelt rendszerváltás úgy épített le másfélmillió munkahelyet, hogy annak négyötöde a lakosság falvakban élő kétötödét sújtotta! De erről sincsen számom, csak becsülni tudom a tapasztalat alapján, mivel az iparban dolgozók leépítése is elsősorban a falvakból bejárókat érintette.
Kedves liberális és baloldali urak! Önök kezdeményezői, és végrehajtói voltak ennek a politikának. Mit mondana ma Ady Endre a maguk munkálkodásáról. Szerintem, valami ilyent. Nincs az a vereség, amit meg nem érdemelnétek!
Ma olvasom, hogy az MSZP kétszázezer cigány szavazó megnyerésére számít. Jobb volna, ha a cigányoknak ennyi munkaalkalmat akarnának biztosítani. Erről azonban nem olvastam. De azon ne csodálkozzanak, hogy a falvakban már három ciklusban győzött a Fidesz, és most is győzni fog, pedig még ők sem teremtettek egymillió munkahelyet, de legalább ígérik.

Szólj hozzá!

Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. Van megoldás:www.energiatakarekos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr621365397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása