Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Ne féljünk a klimaváltozástól

2010.12.13. 18:33 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                PB                    2010-12-10
 
Ne féljünk a klímaváltozástól
 
Megint konferenciáztak a klímaváltozástól megrettentek tudósok és politikusok. Mindkét szakma szereti a tudományosan nem megfogalmazható, nem cáfolható témákat, mert ebben a sarlatánok is érvényesülhetnek.
Ebből a szempontból kiváló céltárgy a klímaváltozás hatása. Semmi sem bizonyítható, de semmi sem cáfolható. Ráadásul minden változás egyszerre jár előnyökkel és hátrányokkal. Tehát a változásokkal akkor is lehet ijesztgetni, ha majd százszor több előnnyel, mint hátránnyal járnak. Elég csak a veszélyeket emlegetni, és már figyelnek rájuk. Joggal számíthatnak a hozzá nem értők támogatására, tűntetéseire is. Csak arra kell vigyázniuk, hogy az esetleges előnyök maradjanak rejtve.
Engem különösen irritál a pánikkeltésünk, mert tudományosan ostobának, gyakorlatilag kártékonynak tartom a változásoktól való félelmet.
Az anyag, azon belül annak minden élő formája is, csak a változások hatására fejlődött. Előbb történtek a változások, és csak azok hatására történt a fejlődés. Ez így volt a múltban, és törvényszerűen így lesz a jövőben is.
Földünkön csak azért van fejlett élet, mert bolygónk története nagyon változatos volt. Változatlan környezetben nincs fejlődés. Ez fajunk történetre is vonatkozik.
Ezt azért említem, mert éppen a klímaváltozás idején jelent meg egy újságcikk, Őseinknek kedvezett a nyugtalan föld című beszámoló. Benne egy kép: A tanzániai Olduval-szurdok, az egyik legjelentősebb hominida-lelőhely. A szövegből pedig az derül ki, hogy az Afrika Árokban elterülő táj nagyon gazdag változatosságának köszönhető, hogy őseink agya gyorsan fejődött. Mert ebben a tájban az életterükön belül nagyon változatos volt a természeti környezet, amihez alkalmazkodni kellett. Ez az alkalmazkodás szellemi erőfeszítéssel járt, fejlődött az agyuk.
Ehhez teszem hozzá, hogy fajunk még ma is csak gyűjtögetésből élne, ha ez előtt mintegy tizenkétezer éve nem következik be az óriási felmelegedés, aminek következtében mintegy hetven méterrel emelkedett a tengerszint, és elpusztította fajunk korábbi legjobb élettereinek jelenetős hányadát. A kor emberiségének át kellett élni fajunk történetének legnagyobb katasztrófáját, nagyságrenddel nagyobbat annál, amivel most ijesztgetnek. A legjobban érintettek néhány térségben azonban át kellett térni a növénytermelésre, és az állattenyésztésre. Közben a fajok milliói pusztultak ki. De ennek a természeti „katasztrófának” köszönhetjük a magas-kultúrák létrejöttét, mindazt, amivel a történelmi ókor dicsekedhet.
Mindez azonban még a biológiának is, csak szinte a jelenkora. A fajok száma ugyan mindig hol csökken, hol sokasodik, de magasabb fejlettségi szintű faj csak ott jöhet létre, ahol olyan mértében megváltozott a környezet, amiben a meglévő fajok jelentős hányada már nem élhet tovább.
Jelenleg a tudósok egy kis hányada azzal foglalkozik, hogyan lehet megteremteni fajunk képviselői számára, más égitesteken is az életfeltételeket. A nagy többség pedig azzal van elfoglalva, milyen katasztrófával jár a várható éghajlatváltozás, ami ugyan eltörpül a legutolsó jégkorszak végét hozóval szemben.
A butaság csúcsaira csak a tudósok képesek felkapaszkodni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr122513672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása