Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Münchausen báró politikája

2010.09.21. 16:01 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor             PP                       2010-09-21
 
Münchausen báró politikája
 
Ezen a címen jelent meg Bauer tamás legújabb írása. Egyre inkább úgy látszik, hogy a Népszabadság elsődleges feladta, az önkormányzati választások előtt, fórumot biztosítani mindazoknak, akik a zászlóvivői voltak annak a politikának, melyik csúfosan megbukott, és minden bizonnyal az önkormányzati választásokon is meg fognak bukni. Semmi sem szolgálja jobban a vesztesektől való elfordulást, mint az önkritikájuk teljes hiánya. Jobban semmi sem riasztja el a választókat a megbukott szoclib koalíció támogatásától, mint az, ha azt bizonygatják, hogy ők mindent jól csináltak, a Fidesz, még inkább Orbán Viktor közveszélyes politikát folytat. Vagyis azok a százezrek, akik elfordultak tőlük, és a Fideszre szavaztak, tökkelütött ostobák.
Elég lenne megnézni a Népszabadságban fórumot kapottak névsorát: Csillag, Mihályi, Lengyel, Bauer és Debreczeni. Már csak azt várom, hogy Gyurcsány és Bokros is megjelenjen. Ezek a tehetséges liberálisok ugyan példátlanul megbuktak a közvélemény előtt, de az önbizalmuk megmaradt, mert eszükbe sem jut, hogy talán azok tévedtek, akiktől meg kar szabadulni a választók többsége.
De most csak Bauer Tamással foglalkozom.
A bevezető fejezetben azzal illusztrálja az új kormány rossz első száz napját, hogy romlott a forint deviza ára. Arra épít, hogy a forint árfolyamára csak azok a becsapott százezrek figyelnek, akiket sikerült félrevezetniük, hogy ne forintban, hanem svájci frankban adósodjanak el. Bauer a cikkében az export fontosságáról beszél, de nem teszi hozzá, hogy a 230 forintos, 20-25 százalékkal felértékelt euró volt a magyar export, és a külföldi tőkebefektetők legnagyobb ellensége. Az ostoba pénzügyesek csapata nem mérte fel, hogy miért építsen gyárakat nálunk a nyugati tőke, ha az exportjáért viszonylag keveset kap. Bauer Tamásnak kellene a legjobban tudni, hogy a legostobább politikai nyilatkozat sem árt annyit a magyar exportnak, és nem ösztönzi jobban az importot, mint a 230 forintos euró. Az a baj, hogy ezt ő is tudja, de azt is, hogy ezt nem szabad elmondani.
Mint közgazdásznak, azt is hozzá kellene tennie, hogy a forint azért volt ilyen „kemény” mert az indokoltnál magasabb volt a kamat, hogy legyen külföldi vevő az eladósodáshoz. Ennek árán tudták a pénzügyi illetékesek, és bankáraink bebolondítani a lakosságot, itt az alkalom, nemcsak abnormálisan olcsón lehet importált cikkekhez jutni, de olcsón lehet svájci frankban eladósodni.
Azt, hogy nem a kis- és középvállatok teremtenek munkahelyet, hanem a külföldi nagyok, középiskolás fokon is súlyos hiba. Az elmúlt ötven évben, az új munkahelyeket szinte csak ezek tudtak teremteni.
Mintegy húsz éve végeztem egy felmérést, ami szerint az Egyesült Államokban a megelőző harminc ében 28 millió új munkahely született. Ezen belül a 10 fő alattiaknál 35, a száz alattiaknál 5 millió, ugyanakkor az 500 fő felettieknél dolgozók száma 12 millióval csökkent.
Ehhez járul még az is, hogy a másfélmillió munkanélküli, nem a „nyilvántartott”, hanem a munkáját örökre elvesztettek szakmai és erkölcsi színvonalára a fejlett nagyvállalatoknak nincs szüksége. Ezeket csak a belterjes mezőgazdaság és a családi házakat építése tudja foglalkoztatni. Egy elismert közgazdásznak illene tudni, hogy hova juttatták az elmúlt húsz év során azt a másfél millió embert, főleg cigányokat, akiket kizártak a társadalmi munkamegosztásból.
De a liberális közgazdászok számára a foglalkoztatottság nem szempont. Akikre nekik nincs szükségük, azokat ugyan alamizsnán eltartják, de a munkához való jog az ő szótárukban nem szerepel. Márpedig ez volt az elmúlt húsz év legnagyobb bűne. Bauer sok-sok írását elolvastam, de nem emlékszem, hogy a jelenlegi katasztrofális alulfoglalkoztatás gondot okozott volna, ugyanakkor a leépítések mindig szerepeltek. Nálam nincs olyan leépítés, amivel szembe nem kell ott állnia a rájuk váró munkaalkalomnak. Az olyan privatizáció, mint a mienk, a legnagyobb politikai bűnnek számít. Még száz év múlva is érezzük a hatását. Ha lassabban építjük le a veszteséges vállalatokat, ha két év alatt, a foglalkoztatásban elsőből nem leszünk az utolsó, akkor ma nincs cigánykérdés, nincs Jobbik, és a parlamentben is volna liberális pártunk.
Amíg ezt nem értik meg azok, akik létrehozták, biztosítva van a Fidesz kétharmados többsége. Egyelőre nem kell attól félni a Fidesznek, hogy elveszti a megszerezett többségét, mert a választóknak nem elfogult kritikusokra, hanem valami mást javasoló ellenzékre van szüksége. Egyelőre azonban még a csírája sem látszik annak, hogy önkritikát gyakoroljanak azok, akik ide jutatták az országot.
Bauer azzal teszi fel a koronát elfogultságára, hogy sikeres Kínát a Fidesz uralkodásánál demokratikusabb, tőkésállamnak látja. Megnyugtatom, hogy a magyar társadalom akkor sem lehetne a demokrácia tekintetében Kínával összevethető, ha 99 százalék volna a parlamenti többsége. Mi nem vagyunk sem kozmopolita liberálisok, sem a központi akarat feltétlen elfogadói.
A kínai sikerből sokkal inkább azt lehetne megtanulni, hogy minden siker alapja a munka. A magyar liberálisok viszont azt hiszik, hogy a jelenlegi magyar foglalkoztatás nem probléma. Nálunk 80 százalék felett van a foglalkoztatás, nálunk 55, ráadásul, ott évente kétszázzal több munkanapot dolgoznak, mint mi.
Ott 38 százalékos a megtakarítás, nálunk, de még az Egyesült Államokban is, nulla. Ők gyűjtik az amerikai állampapírokat, mi külföldi hitelből adósodunk el.
Éppen a külföldi tőkebeáramlás szakértőinek kellene tudni, hogy a rendszerváltás után, az első nyolc évben, egy laksora vetítve, háromszor annyi nyugati tőke jött be, mint hozzájuk.
A tárgyilagos személő számára agyrémnek tűnik, hogy az egyik leismertebb magyar liberális apostol, a kínai példával oktat ki minket. Nekik kellene tanulni a kínai sikerekből, és elhinni, hogy a siker érdekében dolgozni kell, méghozzá mindenkinek, aki munkaképes.
Ideje volna, ha a politikai rendszereket nem mindenki a saját feje alapján ítélné meg, hanem elhinné, hogy az a jobb, amit többen támogatnak. Egy amerikai közvélemény kutató cég közzel száz országban végzett felmérést arról, a lakosság hány százaléka van megelégedve a saját politikai rendszerével. A sorrendet magasan Kína vezeti, a megkérdezettek 86 százaléka van megelégedve a politikai vezetéssel. A nyugati demokráciákban az ötven százalék is nagyon ritka. Nálunk, ma van a legtámogatottabb kormány. Elsősorban nem azért, mert a kormány nem követ el hibátlan, hanem azért mert másik pártokban nem látnak reményt. E tekintetben, a modern Európa történetében a legnagyobb kudarcot az a párt szenvedte, amelyik legközelebb állt Bauer Tamás, és általában a Népszabadság által lelkesen felkarolt politikusaink nézeteihez. 1990-ben a kontinens legerősebb liberális pártja volt az SZDSZ, ma nincs. Ennek az okát azonban nem vizsgálják, azt hiszik, hogy Orbánnal ijesztgetve, visszanyerhetik politikai hatalmukat.
Sajnálom, mert józan liberalizmusra szükségünk volna.
Egyelőre azt látom, hogy Münchhasen szerepét az játssza, aki másra mutogat.

Szólj hozzá!

Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. Van megoldás:www.energiatakarekos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr82312773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása