Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Ki kap olcsóbb hitelt?

2010.08.06. 09:57 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                    PG                2010-07-30
 
KI KAP OLCSÓBB HITELT
 
A bukott pártok bajnokai hangosan botránkoznak azon, hogy az Orbán-kormány megmondta az IMF küldötteinek, hogy mivel ne foglalkozzanak. Akik erre durcásan elvonultak.
Azon ugyan minden ki vitatkozhat, hogy milyen modorban érdemes tárgyalni a hitelezőnkkel, de azt főleg a liberális közgazdászoknak illene tudni, hogy mitől függnek a hitelfeltételek. Elsősorban a hitelkérő helyzetének stabilitásától. Ehhez képest másodlagos a hitelkérő modora, alázatossága, hajlongása.
Ezt soha nem lehetett világosabban látni, mint éppen most. Az előző kormány elnöke példásan korrekt volt a hitelező IMF küldötteivel, és bólogatva fogadta meg a tanácsaikat. Róla azonban tudták, hogy a hónapjai meg vannak számlálva. Nálunk fel sem merült, hogy az fogja a hiteleket törleszteni, visszafizetni, aki most udvariasan felvette.
Itt jegyzem meg, hogy Bajnai miniszterelnöki munkáját é is nagyon jónak minősítem. Legfeljebb az ilyen biztos bukás előtt nem vállaltam volna el. Ő csak azért lehetett miniszterelnök, mert a kormányt alapító párt, és az SZDSZ világosan látta, hogy az ő mandátumuk, hatalmuk, fizetésük csak a választásokig tart, hát kellett egy olyan kormány, ami csak a parlament támogatását élvezi. Bajnai ezt látva kijelentette, hogy ő nem a pénzért vállalja a rábízott feladatot. Azt azonban ő sem mérte fel, hogy az országnak nem olcsó az ő miniszterelnöksége, annak ellenére, hogy választások nélkül nála mindenki rosszabb lett volna. A hitelezők felé azonban neki csak neve volt, tekintélye nem, hiszen nem ő fogja a feltételeket teljesíteni.
Bajnai hibáját, hogy párttámogatás nélkül, jobb híján miniszterelnökséget vállal, már Medgyessy is elkövette. Mivel Gyurcsány számára még nem volt értett a helyzet, hát kerestek egy átmeneti miniszterelnököt, akit bármikor le lehet váltani. Ő sem érte fel, hogy miért lehetett miniszterelnök. Arra már kevesen emlékeznek, hogy Medgyessy leváltása és Gyurcsány kinevezése az SZDSZ, és az MSZP liberális szárnyának műve volt.
Bajnai miniszterelnöksége is csak az SZDSZ külső támogatásával történhetett meg. Ők még jobban látták, hogy a hónapjai meg vannak számlálva.
A választás aztán még a várakozásnál is nagyobb Fidesz győzelmet hozott. Az új kormány már magabiztos lehet a kétharmados többsége tudatában. Ezt csak az IMF küldöttei nem vették tudomásul, és úgy akarták folytatni, ahogyan Bajnai idejében abbahagyták. Azt hitték, hogy nemcsak a másoknál szigorúbb hiányhoz ragaszkodhatnak, amit a kormány át is vállalt, hanem a belügyeinkbe is beleüthetik az orrukat.
Azok a pénzintézetek, amelyek hatóságként működnek természetesnek veszik, hogy nemcsak a feladatot, a módszert is ők állapíthatják meg, annak az ellenőrzésére is ők hívatottak. Csalódniuk kellett, mert a kormány nem enged beleszólni a módszerekbe, ők az egyenleget ígérték, azt tartják.
Az előző kormányzat hívei ezen felháborodtak, és azzal riogattak, hogy sokba fog ez nekünk kerülni. Csak arra nem gondoltak, hogy ők egy gyengén támogatott kormány voltak, most pedig meg egyerőssel kell tárgyalni. A pénzvilág azonban az erőt, és nem a modort respektálja. A vészmadarak akárhogy károgtak, a kormány hitelpozíciója nem dőlt meg, néhány nap után nyoma sem maradt a pénzpiaci bűntető szándéknak. Ma a pénzpiac is reálian azzal számol, hogy minimum két ciklusra, ezzel a kormánnyal kell számolnia.
Az ország hitelképességének az elmúlt rendszer százszo9r annyi kárt okozott a rossz teljesítményével, mint a jelenlegi modorával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr492202956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása