Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Néhány fontos kérdés

2010.05.13. 16:27 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                  PH                  2010-05-12
 
NÉHÁNY FONTOS KÉRDÉS
 
Eljött az ideje, hogy az elmúlt húsz év hibáit megértsük.
Ehhez néhány kérdést meg kell válaszolni.
1. Kik ültették az MDF élére azt az Antall Józsefet, aki röviddel ezelőtt az apjától örökölt, évtizedeken keresztül tagjaként szereplő Kisgazdapártban kosarat kapott?
Nemcsak a közvélemény és a történészek, de még az MDF alapítói is, úgy kezelik Antall Józsefet, mint aki a Demokrata Fórummal kezdettől fogva azonos szimbólumot.
Amit tudok, Antall József, ha előbb nem, az 56-os forradalomban a Kisgazdapárt zászlaja, fegyvere alatt szerepelt. Azt is tudom, hogy erről a forradalom után az érdekelt szerveknek tudomásuk volt. Vele, már jóval a rendszerváltás előtt, a politikai elit tudtával úgy számoltak, akire a rendszerváltás során győztes Kisgazdapárt vezetője lesz. A Kisgazdapárt nem fogadta el vezetőjének Antall Józsefet. Amikor ez kiderült, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy a Kisgazdapártnál sokkal népszerűbb a Demokrata Fórum fog győzni, akkor beindult a hatalmi gépezet, hogy Antallt a Fórum élére állítsa.
Ez sikerrel megtörtént, de a megoldás idejét, módját és szereplőit érdekes volna megismerni. Sokan még élnek, akiket meg kellene hallgatni.
2. Kik voltak az Antall-Tölgyessy Paktum megszervezői és szövegírói?
Mindaz, ami húsz éve történt, e kérdés megválaszolása nélkül érthetetlen.
Elég arra gondolni, hogy a választási törvény lapvetően determinálta a kispártok, az SZDSZ és a Kisgazdapárt parlamenti súlyát. Márpedig e két párt, különösen az SZDSZ súlyát sokszorosan meghaladó szerepe alakította az elmúlt húsz év téves vágányra terelését.
3. Milyen külső és első erők kényszeríttették az abszolút többséget nyerő, lényegében progresszív, de bolsevik Horn Gyulát arra, hogy az SZDSZ-t felkérje a kormányban való szereplésre, és a liberális politikai alapjainak lerakására?
A második szabad válaszát az MSZP fölényes győzelmét hozta. Megnyerték a választási körzetek 85 százalékát. Nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar választók nagy többsége elveti az úri középosztály érdekit szolgálóvá vált Demokrata fórumot. Még nem találkoztam annak érékelésével, hogy miért csökkent a Fórum támogatottsága példátlanul. Az első választáson még megnyerték a körzetek kétharmadát, négy évig kormányoztak, aztán csak öt közvetlen mandátumot nyertek!
Ezt az ítéletet csak az SZDSZ hazai és külföldi hívei értették meg, és érték el Horn Gyulánál és a pártja liberális szárnyánál, hogy vonják be a kormányba az SZDSZ-t. Ha ez nem történik meg, talán már akkor megszűnik ez a liberális párt, és talán liberális Fidesz fennmarad.
4. Milyen külső és belső erők hozták a kormány és a párt élére Gyurcsány Ferencet?
Minden bizonnyal már 2002-ben csak átmeneti szerepet szántak Medgyessy Péternek, és utána az elnökséggel szembeni puccsal tették a helyébe, majd a párt élére is, Gyurcsány Ferencet.
Aki nem látja, vagy akarja látni, hogy a liberális párt eltűnése, és az MSZP leértékelődése azoknak az erőknek a végleges veresége, akik Gyurcsányra tettek, sokat nem ért meg a legutóbbi választási eredmények okaiból.
Mind a négy kérdésre vagy tudom, vagy csak sejtem a választ, de jó volna a kiderült válaszokat a közvélemény előtt is tálalni. Ugyanis könnyen eltéved az a demokrácia, amelyik előtt a legfontosabb kérdésekre nem adnak, vagy hamis válaszokat adnak.
Az elmúlt húsz év a közvélemény félrevezetésének időszaka volt. Még ott sem tartunk, hogy a kérdéseket felvessük, az őszinte válaszoktól pedig a húsz év szereplőinek többsége joggal fél, és még mindig nagy a befolyásuk.
Csak remélem, hogy vége fog szakadni, új korszak kezdődik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr92000457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása