Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Egmilliárd ember éhezik a földön

2009.11.09. 17:27 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                PD                    2009-10-29
 
EGYMILLIÁRD EMBER ÉHEZIK A FÖLDÖN
 
Az ENSZ azon siránkozik, hogy egymilliárd ember éheik a földön, és a számuk nőni fog. De addig nem jut el, hogy hány milliárddal többen éheznének, ha az elmúlt ötven évben az éhezőket etette volna a gazdag világ. Minden bizonnyal már tízmilliárdnál is többen lennénk. Most az jósolják az óvatosak, hogy negyven év múlva már kilencmilliárd felett lesz ez emberiség száma. De csak azért ilyen kevés, mert egyre többen éheznek.
Nemcsak az éhező egymilliárd, de az emberiség öthatoda a társadalmi fejlettség, az anyagi ellátottság azon a színvonalán van, ha javulnak az életfeltételei, akkor még jobban szaporodik.
Fajunk, a homo sapiens szaporodási törvénye, hogy minél jobbak az életkörülményei, annál jobban szaporodik. Ezt a szintetfajunk akkor érte el, amikor a gyűjtögetésről áttért a termelésre, vagyis mintegy ötezer éve. A gyűjtögető népeknek még nem kellett védekezni a túlnépesedés ellen, azt általában megoldotta a természeti erőforrások szűkössége. A termelése való áttérés azzal járt, hogy a biztosabb életfeltételek hatására felgyorsult a népszaporulat, sokkal gyorsabbá vált, mint amennyit még el tudott tartani a több munkával megtermelt javak mennyisége. Ezt az egyensúlybomlást igyekeztek tompítani az osztálytársadalmak.
A 20. század közepére a fejlett nyugati társadalmakban létrejöttek a népszaporulat leállásának a feltételei.
Melyek voltak ezek?
1. Az olcsó és egyszerű fogamzásgátlást megoldotta a tudomány.
2. Az egy lakosra jutó fogyasztás elérte a tízezer eurót.
3. Az iskoláztatás átlag meghaladta a 12 évet.
Ahol e három feltétel létrejött, megszűnt a túlnépesedés veszélye. Ez a század végére a Nyugat fejlett társadalmaiban. és a távol-keleti fejlettekben megvalósult. Spontán, minden tudatos intézkedéstől függetlenül megszűnt a túlnépesedés veszélye. Ezzel megszűnt az osztálytársadalmak létjogosultsága. Ez a minőségi változás máig nem vált tudatossá, hiszen nem az osztályok szűntek meg, csak azok korábbi népességszabályozó funkciója. Ezzel azonban minőségileg új társadalmak jöttek létre. Az emberiség hatodán megszűnt a túlnépesedés, és nemcsak a létbiztonság, de a lakosság anyagi jóléte, és iskolázottsága korábban elképesztő mértékben felgyorsult.
A tudományos és technikai forradalom vívmányai, mindenek előtt a tömegbetegségek legyőzése és az olcsón megvalósítható technikák elterjedése következtében a korábbi tízszeresénél is jobban felgyorsult a népszaporulat. Ennek következtében az utóbbi száz évben többel nőtt fajunk létszáma, mint a megellő százezer év alatt összesen.
Azt, hogy milyen veszéllyel jár a gyors túlnépesedés, a tudomány nem ismerte fel. Legfeljebb langyosan emlegeti, hogy lassan sokan leszünk, de a gyakorlatban inkább segíti az elmaradt világban az elviselhetetlenül gyors népszaporulatot, mint fékezi azt.
Azt, hogy a népesség jelentős növekedése, jelentős már az egyetlen százalék is, nem ismerték fel. Ezt bizonyítja az ENSZ éhezőket segítő akciója. Fajunk nagyon kemény törvénye az, hogy csak azt szabad segíteni, aki erről nem szaporodik. Még ma is ennek az ellenkezőjét tesszük.
Elég volna megnézni, hogy hol él az egymilliárd éhező. Négyötödük Afrika egyenlítő közeli tértségében és Indiában. Vagyis ott, ahol az éhezés ellenére is elviselhetetlenül, gyors a népszaporulat.
A tudományt és a keresztény erkölcsöt az sem győzte meg, hogy ott jött létre fajunk történelmének legnagyobb fejlődése ahol a politikai erőszak megállította a népszaporulatot. Kína sikere világosan mutatja, hogy a népszaporulat és a felzárkózás kizárják egymást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr611513229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása