Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Egyetlen baloldali választási cél

2009.10.15. 12:13 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                   EP                 2009-10-13
 
EGYYETLEN BALOLDALI VÁLASZTÁSI CÉL
 
Az EU választásokon nyilvánvalóvá vált választói orientáció után, kormányoldalon teljes a zűrzavar. Bármennyire nyilvánvaló, hogy a bukásnak két alapvető oka volt. Egyrészt a liberális politikának való kiszolgáltatottság, másrészt a Fidesszel szembeni merev szembeállás.
Itt az ideje, hogy az MSZP végleg szakítson a liberális politikának való kiszolgáltatottságának. Ennek ugyan vannak jelei a pártban, de a lényeg mit sem változott. A kormány továbbra is Gyurcsány kormánya, csak Gyurcsány nélkül. Még az is hozzáteszem, hogy ez a közvélemény támogatását példátlanul hiányoló kormány sokkal kevésbé irritáló, mintha továbbra is Gyurcsány vezetné. A kormányban szereplő MSZP politikusok azonban csendben vannak, még egyetlen javaslattal sem jelentkeznek. A pártvezetés még mindig Gyurcsány kiszolgálóinak kezében van azzal, hogy bizottsági tagoknak behívták az eddig lapító ellenzékének néhány tagját is. A közvélemény, nem alaptalanul, érzi úgy, hogy az MSZP apparátusa megelégszik azzal, hogy még fél évig kapják a fizetésüket. Gondosan vigyáznak arra, hogy az egység látszata fennmaradjon. Márpedig ennél nagyobb kárt nem tehetnek a támogatottságuknak, hiszen azért hagyták cserben a szavazók, mert nem tartják baloldalinak.
Nem okosodott meg az MSZP a Fideszhez való viszonyában sem. Amennyire természetes, hogy egy magát baloldalinak tálaló párt nem lelkesedik a közép-jobb erősödésének, annyira természetellenes, a Fideszt úgy kezelni, mintha fasiszta, antiszemita, a demokráciát felszámolni akaró párt volna. Az MSZP is azt igyekszik elhitetni, hogy a Fidesz győzelmével vége lesz a magyar demokráciának.
Az is nagy ostobaság, hogy az SZDSZ ezt teszi, de legalább érthető. A két háború közt, főleg annak végén folytatott zsidóüldözés után a megmaradt zsidóság ösztönös félelme még az antiszemitizmus árnyékától is, lélektanilag érthető, de nagyon kártékony, mert ellenhatást vált ki. Nagyon széles réteg véleménye, hogy nincs nálunk antiszemitizmus, csak a zsidóság látja minden apró jelben.
A magyar közvélemény még mindig nagyon messze van attól, hogy bevallja a zsidóság elleni szörnyű bűnét, és bocsánatot kérjen, de a magyar zsidóságnak is fel kellene ismerni, hogy ebben nincs segítségünkre.
- Tudomásul kell venni, hogy a magyar népben ma már nincs az antiszemitizmusnak olyan kedvező talaja, mint a két háború között volt.
- A mai magyar politikai elit már nem az úri középosztály, amelyik távoltarja magát a polgárosodástól, a polgárban a nemzettől idegen elemet lát.
- Akkor Közép-Európára ráült a nácik hisztérikus antiszemitizmusa. Tőlük várhatott segítséget a magyar revizionizmus. Ma az EU tagjaként csak terhet jelentene a szélsőjobb, antiszemita politika.
A baloldal visszaszorulásának és a liberálisok eltűnésének a másik fő oka a cigánykérdés kezelése. Ez a két politikai erő szorította ki a rendszerváltás során a magyar cigányságot a társadalmi munkamegosztásból, és nem tett ennek orvoslása érdekében semmit. Ez, és nem a rasszizmus szülte a cigányság kizáródását a társadalomból, a munkátlan megélésüket, a bűnözésük felerősödését, az aránytalanul magas gyermekvállalásukat, és azok felnevelésének elhanyagolását. Az ebből fakadó, sok tekintetben jogos, cigányellenes hangulatnak a kormányzat nem az okát kereste, hanem egyszerűen erkölcsi, és politikai bűnnek, rasszizmusnak, antiszemitizmusnak állította, és állítja be. Ezzel fordította magával szembe a közvéleményt. Nem tanultak abból, hogy a miskolci rendőrkapitányt, Monok, és Edelény polgármesterét ők tették, máról holnapra, népszerűvé azzal, hogy fasisztának, antiszemitának, rasszistának állították be.
A másik példám a Népszabadság. Minden oka megvolna arra, hogy elvei fenntartása mellett igazodjon a magyar közvélemény Fidesz felé fordulásához. Sokat veszít olvasótáborából, ha továbbra is a neoliberális politikusoknak a jelenlegi súlyuk többszörösével ad hangot, ha szerkesztőségének olyan tagjait szerepelteti, akiket a neoliberális vonal megszállottainak tartanak. Nem tanul, a Nap-tv esetéből, ahonnan ezeket, a hangadókat eltávolították, de már későn ahhoz, hogy a közvélemény nyomására ne szakítson velük a MTV. Az ostoba érv, hogy ez a Fidesz nyomására történt. A Fidesz ezt azért tehette meg, mert tudta, hogy ez növeli a népszerűségét. Az ország legnagyobb napilapjának kötelessége a közvéleményben történő változást érzékelni. Ha egy év múlva fele lesz a Népszabadság példányszáma, magára vessen. Nem volt hajlandó az ország közvéleményében történt változást tudomásul venni.
Itt jutottam mondandómhoz.
Húsz éve a legnagyobb magyar társadalmi probléma a botrányosan alacsony foglalkoztatás, amivel a magyar cigányságot kirekesztettük a társadalmi munkamegosztásból. Minden bajunk ennek a következménye. Ennek megoldása volna a baloldal elsődleges feladta, de ezt nem az MSZP, hanem a Fidesz programjában szerepel. Ezt a baloldal is azzal intézi el, hogy nem reális. Ezen ugyan lehet vitatkozni, de azon nem, hogy ez az irreális feladat volna minden baloldali párt számára az első. Nem eldorongolni, hanem jó tanácsokkal támogatni kell. E nélkül minden gondunk megoldhatatlan marad.
Tanácsom lényege. Minél jobban elhatárolódni a neoliberálisokhoz, és kevésbé félni a Fidesztől. A félelem nem jó tanácsadó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr361451662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása