Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

A JOBBIK MEGJELENÉSE

2009.06.15. 14:31 Kopatsy Sandor gondolatai

Kopátsy Sándor                 PP                   2009-06-10

 

A JOBBIK MEGJELENÉSE

 

A közelmúltban lezajlott választásokon a liberálisok leszerepeltek, erről már írtam, és a baloldal is súlyos, kijózanító verességet szenvedett.

A kijózanításnak azonban a jelét sem látom. Az MSZP vezetői a Fideszt, mindenek előtt Orbánt próbálják megtenni bűnbaknak. Nem gyakorolnak önkritikát, holott a verségért mindkét vesztes maga hibás.

Az SZDSZ elsősorban azért, mert túlzott politikai és gazdasági liberalizációt követelt, és valósított meg. Nem számoltak a magyar társadalmi, tudati realitással. Kikényszeríttettek, és fenntartottak olyan nagy, és reménytelen munkanélküliséget, ami nem csak gazdasági, de erkölcsi tekintetben is elviselhetetlen tehet okozott. Ha megelégedett volna tized ennyi liberalizációval, megtarthatta volna a támogatottságánál sokkal nagyobb politikai és gazdasági befolyását.

Az MSZP megérdemelt vereséget szenvedett, mert hagyta magát az SZDSZ által irányítani. Még a második választáson szerzett kétharmados többsége birtokában is végrehajtotta az SZDSZ politikai és gazdasági elvárásait. Nem vette tudomásul, hogy az SZDSZ olyan partnere, aki nem fordulhat ellene azért, mert nem mindenben engedelmeskedik.

Az MSZP három cikluson keresztül úgy politizált, mintha az SZDSZ szövetségét bármikor elveszítheti. Nem értette meg, hogy tőle függ az SZDSZ léte. Akkor sem buktatta volna meg, ha semmiben nem enged nekik, és olyan politikát folytat, ami egy szocialista pártnak kutya kötelessége, a dolgozók érdekvédelme.

Az MSZP-nek azt kell megérteni, hogy neki nem a liberális polgárokat kell kiszolgálni, hanem a társadalom szociális igényit kell képviselni. Nem az meglepő, hogy most megbuktak, hanem az, hogy csak most. Ezt már két választáson annak köszönhették, hogy a Fidesz a szélsőjobbról, és nem balról csábított szavazókat.

Az MASZP legnagyobb bűne, hogy húsz éven keresztül olyan liberális gazdaságpolitikát szolgált, olyan privatizációt hajtott végre, aminek következtében két év alatt másfélmillió olyan munkahely szűnt meg, amit az óta sem pótoltak. Ezt a bűnét azzal tetézte, hogy ennek során a magyar cigányság gyakorlatilag teljesen munkátlanná vált, parazita életvitelre kényszerült.

Az EU választások eredményét a cigányság munkátlanságából fakadó következmények határozták meg. A Jobbik sikere abból fakadt, hogy a magyar közvélemény türelme elfogyott a munkalehetőségekből kizárt cigányság életformának rajta csattanó következményei felett. Ezt a türelemvesztést fokozta, hogy a lakosság türelmetlenségét az SZDSZ fasizmusnak minősítette, az MSZP pedig tétlenül nézte. A Jobbik népszerűségét semmi sem segítette jobban, mint az SZDSZ és az MSZP politikája.

Ennek ellenére, nemcsak a liberálisok, de a szocialisták is, a Fideszre akarják hárítani a felelősséget. Ha a Fidesz is úgy állt volna ki a cigányság viselkedése feletti közhangulat ellen, a Jobbik még több szavazatot kapott volna.

A szocialisták még ennél nagyobb vereséget is megszolgáltak volna, hiszen húsz évből tizenkettőt kormányon voltak, de eszükbe sem jutott, hogy a cigányság foglalkoztatását céljának tekintse. Az a párt, amelyik kétharmados többség birtokában is kötelezővé tette a magán nyugdíjpénztárakat, amelyik a saját tagságára is rá akarta kényszeríteni az egészségügy liberalizálását, nem érzi, hogy minden volt, csak nem baloldali.

A Jobbik történelmi érdeme lesz, hogy demagóg, a demokráciák számára elfogadhatatlan nacionalizmusa ellenére, felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar cigányság sorsát meg kell oldani.

A választás vesztesei a Jobbikban rejlő politikai veszélyét festik a falra. A nyilasokra hivatkoznak. A történelmi párhuzam hamis, annak ellenére, hogy mind a céljuk, mind a retorikájuk hasonló. Akkor a nyilasok céljai és módszerei egybeestek a fasiszta országokéval, mindenek előtt a kontinens legerősebb országáéval, a náci Németországéval. Most az EU, ha nem is zárja ki, de tudomásul, veszi, hogy vannak szélsőjobb, nem demokratikus pártok. Ezért a Fidesz számára csak két esetben volna elfogadható a Jobbikkal aló szövetkezés, ha rászorulna, illetve ha ezzel jó pontot szerezne a világpolitikában. Ráadásul egy ilyen, 64 magyar megyében gondolkodó párt lehetetlenné tenné a szomszéd népekkel való normális viszont. Amennyire érthető, hogy a magyar zsidóság minden szélsőjobb párt esetén sátánt kiált, annyira ostobaság, hogy ezt teszik a szocialisták.

A Jobbik esetében ugyanazt tapasztaltam, amit a háború után első két választáson. A kommunisták ott voltak erősek, ahol a háború alatt a nyilasok. A szélsőséges tömegnek szélsőséges pártra van szüksége.

Az MSZP jelenlegi vezetői azt sem látják be, hogy a Jobbik nélkül négyötödös párt lenne a Fidesz. Ha nincs Jobbik, csak a Fidesz jöhet szóba. Márpedig a baloldal számára a kisebbik rossz, ha nem egyetlen párt van a másik oldalon.

Az MSZP nagyarányú vereségének a másik gyökere a Fidesz-fóbiája volt. Betegesen féltek a Fidesztől, különösen pedig Orbán Viktortól. Ezért szedték a nyakukba a vesztüket hozó Gyurcsányt és csapatát. Azt hitték, ha nekik is lesz vezérük, akkor győznek a másik vezérrel szemben. Ideje volna, ha az MSZP nem Fidesszel ijesztgetne, hanem a munkaalkalom teremtéssel foglalkozna.

Lehet, hogy ennek a választási vereségnek lesz köszönhető, hogy az MSZP megszabadul azoktól a liberálisoktól, akik nem is tudnak mást elképzelni, mint a kisebb állami elvonást, az állami apparátus leépítését, vagyis azt a hibát akarják a közigazgatásban is végrehajtani, amit a vállalkozói szektorban a rendszerváltás óta űznek. Megszüntetni minél több munkahelyet, és nem teremteni helyette másikat. A modern társadalom érdeke, hogy csak az olyan munkahely szűnjön meg, ami helyett van már másik. Amíg ezt nem tanulja meg a baloldal, a társadalom büntesse érte.

 

1 komment

Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. Van megoldás:www.energiatakarekos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr411186418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LyukasBogrács 2009.06.15. 22:49:59

Professzor úr!
Miért hátrányos a kisebb állam? Talán olyan jól szerepelt az adminisztráció az elmúlt húsz évben, hogy nyugodtan rábízhatjuk az adóforintjainkat? Én az ellenkezőjét látom. Nem is az elvonás-újraelosztás mértékével van a bajom (azzal is), hanem a felelőtlen gazdálkodással, azzal, amikor az államapparátus a sajátjaként kezeli a beszedett elvonásokat és pazarlóan költi el.

Ami a rendszerváltás után megszűnt munkahelyeket illeti: miért kellett volna mindenáron fenntartani életképtelen, elavult, környezetszennyező állami vállalatokat (acélipar, bánya, textilipar), a felesleges bürokráciát? Csak azért, hogy az egyszeri munkás, hivatalnok hasznosnak érezze magát (amikor nem az)?
Szerintem a munkanélküli segély még mindig a kisebbik rossz.

A Jobbik térnyerése törvényszerű volt. Csak abban a tekintetben lehet hasznos a ténykedésük, hogy kíméletlenül neki fognak esni a (jórészt roma kisebbségnek kiutalt) szociális segélyeknek és a jóléti kiadásoknak.
Ha sikert érnek el, és emiatt (is) javul a költségvetési egyensúly, akkor talán a professzor úr ugyanúgy fogja a Jobbikot védelmébe venni, mint tette azt a munkás-paraszti réteget oktatásba bevonó kommunistákkal?
süti beállítások módosítása