Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

A tőke ára a társadalomtól és az államtól függ

2010.10.13. 14:21 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                  EE                  2010-10-08
 
A TŐKE ÁRA A TÁRSADAKOTÓL ÉS AZ ÁLLAMTÓL FÜGG
 
A félreértések elkerülése végett az ár helyett jobb lett volna árszínvonalat érni. A tőke javak ára mindig is jelentősen függött attól, hogy milyen környezetben működik a tőke, de az a különbség nem volt akkora, mint napjainkban. Ezért érthető, hogy a klasszikus közgazdaságtan mellőzte ezt a hatást. Ma már azonban nagyságrendi a különbség.
Elég megnézni a tőzsdei árfolyamokat és kiderül, hogy ugyanaz az erőmű, gyár, bank a gazdagabb államokban többet ér. Egy sor, vállalkozási profil csak a fejlett államban lehet versenyképes. Az ilyeneknek legfeljebb bizonyos feladatit érdemes más országokba telepíteni.
A klasszikus közgazdaságtan sem tagadja, hogy a kereslet és a kínálat viszonya befolyásolja az árakt, de azzal nem foglalkozik, hogy milyen környezet milyen hatással van az árakra. Ez addig nem is okozott nagy problémát, amíg a tőkepiacon csak a tőkések voltak szereplők. A modern társadalomban azonban az állam is fontos tőkepiaci szereplőként lép fel. Ennek a legnyilvánvalóbb formája, amikor az állam eladósodik, és vesz fel hiteleket. Ez azt jelenti, hogy az állam elvonja a lakossági megtakarítások jelentős hányadát azzal, hogy államkötvényeket árul a lakosságnak. Ma már az államadósság nagysága szinte minden fejlett országban megközelíti, sőt meghaladja a nemzeti jövedelem nagyságát. Könnyű belátni, hogy ilyen óriási megtakarítás nem irányul, akár közvetlenül, akár közvetve, a részvénypiaci keresletté. Ha ezt a megtakarítást, vagy akárcsak ennek jelentős hányadát részvényvásárlásra fordítanák, sokkal magasabb árszint alakulna ki.
Ami a társadalmat, a lakosság viselkedését illeti.
Jó száz évvel ez előtt, Max Weber már felismerte, hogy a tőkés társadalom hatékonyabban működik ott, ahol a lakosság viselkedését a puritánizmus jellemzi. Ezt ugyan a közgazdaságtan nem vette, sőt ma sem veszi tudomásul, az élet, a gyakorlat annál inkább. A tudományos és technikai forradalom kibontakozása óta a világgazdaság élvonalába csak a nyugati puritán és a távol-keleti konfuciánus viselkedésű népek kerültek. Azok mára már szinte mind, a nem azokból pedig egy sem. Ezek után a közgazdaságtan minden jóslata hibás, mert ezt a legfontosabb tényezőt figyelmen kívül hagyja.
Ha megvizsgáljuk az egy laksora jutó tőkebeáramlás nagyságát, kiderül, hogy, a bányászattól eltekintve, jelentős magas pozitív egyenleg csak a fejlett országokban van. Márpedig a fejlettek között csak puritán, és konfuciánus népek vannak.
Itt ismét megemlítem, hogy az élvonalba kerülés másik feltétele, a népesség növekedésének leállása is, tőkepiaci okkal is magyarázható. Ha a közgazdaságtan nem államra, hanem lakosra vetítené az újratermelési elvárást, akkor kiderülne, hogy a lakosság növekedése óriási felhalmozási igény támaszt. Ahhoz, hogy az egy lakosra jutó vagyont is újratermeljék, vagyont kell képezni. E vagyonigény nem felhalmozás, hanem újratermelési költség. A közgazdaságtan csak arról feledkezik meg, hogy a lakosság növekedése mind a vagyon, mind a jövedelem növekedését is igényli.
Ami az államot illeti.
De nemcsak az államadósság nagysága emeli a tőzsdei árakat, hanem a befektetés alapú nyugdíjpénztárak is. Azok ugyanis a nálunk felhalmozott járulékokból, jelentős hányadban, részvényt vásárolnak. Ez volt az oka annak, hogy a liberális pénzvilág, élén az IMF-el, hisztérikusan támogatták a magánpénztárak rendszerét. Becslésem szerint, a nyugdíjpénztárak nélkül is lényegesen alacsonyabbak lennének a tőzsdei árak.
Az állam eladósodása viszont forrást von el a tőzsdei befektetésektől. Az adósságtörlesztés ezzel szemben új befektetési forrást hoz létre.

Szólj hozzá!

Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. Van megoldás:www.energiatakarekos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr172368685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása