Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Afrikában is mérik, nálunk nem engedik

2010.02.12. 16:31 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor              PP                      2010-02-03
 
AFRIKÁBAN IS MÉRIK, NÁLUNK NEM ENGEDIK
 
Angol szaklapban olvasom, és látom, hogy néhány szegény, elmaradott országban hogyan néz ki a 15-22 éves korosztály iskolázottsága. Ott, indokoltan a négy évnél is alacsonyabb képzettséget mutatják ki az országos átlagon, majd a legszegényebb ötödre, és külön a lányokra.
Aki az adatok közt olvasni tud, az nem olyan ostoba, hogy ezeket az országokat fejlődők kategóriájába sorolja, ahogyan azt a politikusok és a társadalomtudósok teszik.
Számos meglepetés még engem is ért.
A politikusok és a közgazdászok Indiát a kiemelkedően gyorsan fejlődő országok közé sorolják, Kínával és Oroszországgal egy kalap alá. Ezekből az adatokból azonban az derül ki, hogy az iskolázatlanságban még Ugandával sem hasonlítható össze. Nigériánál is csak kicsivel jobb. Ellenben Pakisztánnál és Nigériánál sokkal jobban áll. Indiában ugyanis ennek a korosztálynak a negyede négy évnél kevesebbet járt iskolába. Ez a mutató Pakisztánban 30, Nigériában 60 százalék.
Az országos állagra vonatkozó mutató. Indiában az alsó jövedelmi ötödben 55 százalék, de Ugandában csak 42. Ezzel szemben Pakisztánban 70.
Az adatokból az is kiderül, hogy a fiúk, és a lányok iskolázottsága között alig van különbség, kivételt képeznek a mohamedán országok, ahol a lányok iskolázatlansága 80-90 százalék.
Ez a néhány adat elég arra, hogy az érintett országokat a megérdemelt helyükre tegyük.
Közben csak káromkodtam.
Miért nem készítünk hasonló anyagokat a magyar társadalom iskolázottsága és jövedelme közti összefüggésről. Engem ugyan nem lepnének meg a rendszerváltás óta folytatott politikáról, már nem lehet rosszabb a véleményem. Sajnos nemcsak nekem, hanem a közvélemény egyre nagyobb többségének sem.
Nézzük csak meg, hogy milyennek képzelem egy hasonló felmérés eredményét. Természetesen nálunk nem a négy évet, hanem a tízet kellene az iskolázottság megkívánt minimumának tartani. Aki nem jut el legalább a szakmunkás szintjéig, az nem válhat hasznos állampolgárrá.
Az alábbi számok becsléseim. Ha tévedek, nem én, hanem azok a neoliberális jogvédők és politikusok a felelősek, akik ezeket az adatokat eltitkolják.
A jelenlegi 15-22 éves korosztály 15-20 százaléka nem jut el a 8 általános, plusz szakmunkás képzettségig. A lányoknál, a fiúkénál magasabb a mutató.
Az alsó jövedelmi ötödben az a szám megközelíti az 50-60 százalékot.
Magyarországon elengedhetetlen tudni, hogy a cigány etnikumban milyenek ezek a mutatók. Meggyőződésem szerint a rendszerváltás óta a magyar cigányságot mi afrikai szintre süllyesztettük.

A bűnösök a történelem előtt felelni fognak.

Szólj hozzá!

Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. Van megoldás:www.energiatakarekos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr961752533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása