Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Hozzászólás a tv vitához

2009.10.05. 11:11 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                EP                   2009-10-04
 
HOZZÁSZÓLÁS A TV VITÁHOZ
 
A következő választáson megsemmisülésre, illetve bukásra ítélt pártok hívei azon háborognak, hogy az MTV felmondta a Nap-keltével kötött szerződését. Elég későn tette. Már az is botrány, hogy az MTV olyan hosszú lejárati szerződést kötött, ami még akkor sem jár le, amikor már a Fidesz lesz kétharmados többségű a parlamentben. Az MTV-t ugyanis nem volna szabad olyanirányító testületre bízni, aki nincs arra felkészülve, hogy esetleg változik a politikai hangulat és hatalom.
A tegnapi Népszabadságban Dupla fejés címmel közöl a két magántévé és a két állami tévé közötti összevetést. Azt olvasva éreztem, hogy valóban vannak olyanok, akik ellen indokolt lesz a Fidesz kormányra jutása esetén a bűnvádi eljárás. Mert az MTV felügyeletét és vezetését végzők által okozott anyagi kár két nullával nagyobb szám, mint a BKV illetékesei által felvett pénz.
Ami az MTV által használt épületek bérleti díját illeti.
Az ÁPV Rt megvette a székházat hatmilliárd forintér. Ezt 2006-ban eladta egy kanadai cégnek 4.5 milliárdért, akkor, amikor már tudott volt, hogy még legalább két évig nem lesz az MTV-nek hová költözni, és az ott maradásért évi kétmilliárd lesz a bérleti díj. Vagyis az állam vagyonkezelője, amit vett hatmilliárdért, eladta egy kanadai cégnek félmilliárdért.
Csak megjegyzem, hogy negyven éve hagytam ott az MTV-t. Akkor mondtam, hogy a legjobb üzlet eladni a szákházat úgy, hogy az ára felén sokkal jobban lehet jobb helyen felépíteni. Ezt egy tőzsdekonferencián, amit a tv is közvetített, újra elmondtam. Aztán olyanok kezébe került, illetve maradt az MTV, akik nem tudnak, vagy nem akarnak számolni.
De folytatom a Népszabadságban Nagy József nevével jegyzett beszámolót.
A magántévék bérleti díja ugyan üzleti titok, de a bérlemény nagysága és helye alapján, évi másfélmillió euró. Az MTV az új épülete a Wing Zrt. tulajdona, a bérleti díj pedig havi egymillió euró!
Ami a nézettséget illeti.
A két magán tévét a munkaképes korosztályok 57.3, a két állami tévét 6.9 százaléka nézi. Vagyis a két államit még nyolcada sem, mint a magán tévét.
Ennél is jobb mutatónak tartom a hirdetőpiac véleményét. Az MTV két csatornája tized annyi hirdetést sem kap!
Ezzel szemben az MTV létszáma 1836, a két magántévéé együttesen, ennek fele sincs.
Az MTV 25 milliárd állami támogatást kap, a magánok pedig nyerséggel dolgoznak.
Már bosszantott, amikor a Népszabadság Bauer Tamásnak a Nap-tv reggeli maszk műsorának a felmondása ellen tiltakozó cikkét leközölte. Abban azon háborgott a szerző, hogy jogsértés történt, mivel a szerződés csak 2010-ben járt volna le. Az egy liberális politikus számára nem érv, hogy ez a műsor az államnak sok pénzébe kerül, holott az MTV 1600 dolgozója is köteles lenbe a fizetésért elkészíteni. Arról nem is beszélek, hogy a Nap-tv illetékesei nem igazodtak a politikai közvélemény alakulásához, de még azt sem vették tudomásul, hogy a Fidesz messze a legnépszerűbb párt, amelyik fölényesen meg fogja nyerni a következő választást, és kormányra kerül. Márpedig, ha a Nap-tv magánvállalkozás, és meg akar élni, olyan műsorpolitikát folytasson, ami az állam politikai céljának megfelel. Aki a piac tejhatalmát hirdeti,   maga is a piac széljárásához igazodjon, vagy megbukik.
Idézem Bauert. „A televízió vezetése takarékossági megfontolásokra hivatkozott, amelynek jegyében megszüntetik a külső gyártású műsorokat.” Ez nem hivatkozási alap, hanem kötelesség, amit a magán televízióknál eleve törvénynek tekintenek, és minden liberális közgazdásznak is tisztelni kellene.
Engem a barátaim, mint az állami tulajdon védelmezőjét ismernek, mert ellene voltam az elektromos áramelosztók privatizációjának, a magán nyugdíjpénztárak kötelező rendszerének, a magántőke tervezett uralmának az egészségügyiben, a devizahitelek elszabadításának. De az MTV privatizációját örömmel fogadnám, de mivel eladni nem lehet, hiszen annak a piaci értéke ma már negatív, hát a mielőbbi felszámolásának. Vagyis ne álljunk meg ott, hogy megszűnik a Nap-tévé bedolgozása, hanem szüntessük meg az MTV-t is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr81428602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.