Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Cigánykérdés

2009.07.24. 09:52 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                 EP                   2009-07-16
 
CIGÁNYKÉRDÉS
 
Bármennyire abszurdnak tűnik, mára a magyar társdalom kulcskérdésévé vált a cigánykérdés. Ebben a politikai jobb- és baloldal vitája süketek ingerült vitája, amiben a közvélemény egyre nagyobb hányada a jobboldalhoz húz. A létrejött helyzet okával azonban senki sem foglalkozik.
A cigánykérdés ugyan nem speciálisan magyar, hiszen nem kisebb mértékben jelen van Romániában, Bulgáriában, Szlovákiában is. Ennek ellenére először nálunk sütött ki a biztosítékot. Ki fogja sütni náluk is. Az említett országokban nagyobb a cigányság részaránya, de még nálunk is kevésbé gondoskodnak róluk. Szint nincs is a politikában képviseletük. A nem cigány lakosság közömbösen nézheti a magyar cigányságénál is rosszabb, sőt rosszabbul alakuló sorsukat.
A lényeget tekintve a közép-európai cigányság az említett országban éppen úgy ki van rekesztve a legális munkamegosztásból, tehát szinte teljes munkanélküliségre van kárhoztatva, a gyermekvállalása többszörösen meghaladja az országos átlagot. A társadalmi támogatásokból pedig alig részesülnek. A bűnözésük pedig a hatóságok részéről kemény kezelésben részesül. Az említett országokban bizonyos mértékig a szocialista rendszer összeomlása után úgy kezelik a cigánykérdést, mint a két háború között, vagyis többé-kevésbé a társadalmon kívülinek.
Miért nálunk okozott a cigánykérdés politikai fordulatot?
Mert a rendszerváltás óta nálunk szerepelt leginkább e kérdés a politikai porondon. Különösen a zsidóság erőltette az antiszemitizmus és a cigányellenességet a fasizmus azonos formájának. Azt igyekeztek elhitetni, hogy aki cigányellenes, az antiszemita is. Ugyanakkor a nagyrészt általuk munkanélküliségre kárhoztatott cigányság feltételekhez nem kötött állami segélyezését támogatták. Ez a feltételekhez nem kötött támogatás oda vezetett, hogy a magyar cigányság is egyre inkább tudomásul vette a munkaviszony hiányát, és berendezkedett a segélyekből, családi pótlékból, a fekete munkából és az apró tolvajlásokból való megélésre.
A munkátlanságból való megélés, a családi pótlékra vállalt nagyszámú gyermek, és a tolvajlások egyre inkább irritálták a közvéleményt. Ezt látva, a szélsőjobb a cigányellenes közhangulatra épített. Ezt látva az SZDSZ és az MSZP liberális szárnya egyre hisztérikusabban védekezett a cigányellenesség ellen. Ezzel csak olaj volt a tűzre. Az EU választáson a népharag elseperte az SZDSZ-t és súlyosan megbüntette az MSZP-t, bőkezűen jutalmazta a Jobbikat.
Mivel a rendszerváltás óta a liberális erők mindent elködösítettek, ami segíthette volna a cigánykérdésen a tisztánlátást, jelenleg a sötétben való hisztérikus vagdalózás folyik. Addig nem is lesz nyugalom, amíg a tudományos kutatás fel nem tárja a reális tényeket.
A cigányság tényleges munkanélkülisége.
Mivel a liberálisoknak sikerült elérni, hogy ne legyen etnikai nyilvántartás, mindent csak sejteni lehet. Én is csak becsülni tudom. A munkaképes korú cigány lakosság legális foglalkoztatása legfeljebb néhány százalékos, az országos átlag 55 százalék, a kívánatos 65 volna. Tegyük hozzá, hogy a társadalmi érdek azt követelné meg, hogy minél kevésbé képzett egy réteg, annál nagyobb arányba vonják a munkába. Ezt az teszi indokolttá, hogy a tartós munkanélküliség erkölcsromboló hatása az érintettek iskolázatlanságával hatványozottan nő. Az is igaz, hogy a munkaerőpiac ezzel ellentétes arányt alakít ki. Tehát az államhatalomnak kellene úgy szabályozni a munkaerőpiacot, hogy nőjön a gyenge minőségű munkaerővel szembeni kereslet.
Addig nem lesz az országban társadalmi nyugalom, de még pénzügyi hiány és eladósodás sem állítható meg, amíg nem oldjuk meg a cigányság foglalkoztatását.
Aki a cigánykérdés miatt megnőtt politikai feszültségeket a nélkül kívánja megoldani, hogy legalább hatvan százalékos munkára fogottságot biztosítana a cigányságnak, ostoba, és kártevő.
A liberálisoknak is tudomásul kell venni, hogy a cigányellenesség gyökere reális, azt éppen a liberális gazdaságpolitika építette ki azzal, hogy a rendszerváltás során elvették tőlük a legális munkát, és az óta sem vonták be őket.
A cigányság aránytalanul magas gyermekvállalása.
Erről is csak egy statisztikai adatot találtam. Ez 205 ezer olyan lakosra vonatkozik, aki romának vallotta magát. Azt, hogy mennyien vannak, csak sejteni lehet, de ennek a létszámnak többszöröse. Ezeknek a gyermekvállalása a nem cigányokénak, amiben benne van a cigányság többsége is, közel háromszorosa. Mivel nincs hivatalos adat, a szélsőjobb elhitetheti, hogy ennél is nagyobb a cigányság gyermekvállalása.
Arról sincs hivatalos adat, hogy meddig élnek a cigányok, mekkora az aránylag sok született várható étkora. Nyugati adatot olvastam, a magyar cigányok 14 évvel előbb meghalnak, mint a nem cigányok. A fent idézett 205 ezer roma tizede éli meg a nem cigányok átlagát, a 65 évet.
A magyar cigányság demográfiáját röviden úgy írhatjuk le, hogy nagyon sokan születnek, de nagyon kevesen élik mg az öregkort. Életük során kevés reményük van arra, hogy kellő iskolázottságban részesülnek, és legális munkajövedelemhez juthatnak.
Az elmúlt húsz év bűne, hogy a cigányság reális helyzetéről, az általunk hozott törvények miatt, nincsenek adatok. A magyar politikai elit úgy lejáratta magát, hogy a közvélemény, amiről nem kap adatot, azt a ténylegesnél is sokkal rosszabbnak tételezi fel. Most már, ha kapna, sem hinné el.
A nem cigány közvélemény az aránylag sok cigánygyerek beiskolázása miatt is háborog. Rontják a fegyelmet, az oktatás színvonalát. Erre sincs adatunk. Nem tudjuk, hogy mekkora a különbség a különböző képzési szakaszon a cigány és a nem cigányok gyerekei között. Ezzel szemben a liberális oktatáspolitika a koedukációt erőlteti. Sokkal hasznosabb volna a cigánykultúrában elő gyerekek oktatását a kultúrájukhoz igazítani. Természetesen az asszimilációra, a felemelkedése törekvő cigánygyerekeknek és szüleiknek minden külön támogatást is meg kell adni.
Az még fel sem merült a liberális politikai elemzők előtt, hogy a Jobbik mennyi olyan szülő szavazatát nyerte el, aki azért háborog, mert gyerekeinek nem választhat iskolát.
Az ok ez esetben is világos. Az a családi pótlék, ami nem elég arra, hogy a társadalom felső harmadában elég gyereket vállaljanak, az túl sok ahhoz, hogy az alsó harmadban, mindenek előtt a cigányságban sokat vállaljanak. Ez pedig iszonyú társadalmi kárt okoz. Az a társadalmi rétege, amelyik gyerekektől kiváló munkaerő válik, kevés gyereket nevel, és azok, akinek a gyerekeiből gyenge minőségű, a piacon nem igényelt munkaerő válik, nagyon sokat. Ez elviszi a következő nemzedék teljesítőképességének nagyobbik felét.
A kisemberek tulajdonvédelme.
A társadalomnak okozott anyagi veszteség szempontjából ez a legkisebb torzulás, de a politikai tudat változásában ez okozott legelőbb és legnagyobb kárt. A Jobbiknak semmi sem hozott annyi szavazatot, mint a cigányság tolvajlásával a kisembereket ért kár, és sérelem.
A liberális politika súlyosat vétett akkor, amikor a cigányság bűnözését megélhetési viselkedésnek deklarálta, a 20 ezer forintnál kisebb károkozást nem megtorlandónak minősítette. Ennél nagyobb szívessége semmivel nem tehettek volna az ellenségüknek, a szélsőjobbnak, és árthattak önmaguknak.
A cigányságot etnikumnak kell minősíteni.
A tényfeltárás érdekében a cigányságot asszimilációra váró etnikumként kell kezelni. Ebből kettős feladat fakad.
1. Az asszimilálódásra kész, azt akaró cigányoknak minden segítséget, erkölcsit és anyagit meg kell adni ahhoz, hogy az asszimilációja minél zavartalanabb legyen.
2. A cigányságnak az asszimilációra még nem képes nagy többségét, mint külön kultúrát kell kezelni.
E kettős feladat csak akkor lesz elvégezhető, ha létrehozzuk a cigányság helyzetét feltáró intézményeket. Ezek dolgozzák ki egyrészt az asszimiláció, másrészt a kulturális különállásukat biztosító közigazgatási és jogi feltételeket. Ennek érdekében nincs akkora anyagi áldozat, ami a várható kárelhárításhoz képest nagynak bizonyulna. Ezen a nemezt jövője múlik.
 

Szólj hozzá!

Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. Van megoldás:www.energiatakarekos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr791264537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása