Csökkentse áramköltségét

Csökkentse áramköltségét, növelje fénycsövei élettartamát: kattins ide!

balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!'; });
Csökkentse költségeit ! Növelje fénycsövei élettartamát, csökkentse áramfogyasztását egyszerre. www.energiatakarekos.com

Kopatsy Sandor gondolatai

Legidősebb közgazdász-gondolkodó irásai a múltról és máról.

Friss topikok

  • Urban Gorilla: A 18. Szazadban Kossuth meg meg sem szuletett. (2011.03.02. 22:43) Kossuth megítélése
  • syncumar: A rendszerváltás jelentős járulékos bűne, hogy megszakította a cigányság integrálásának a folyamat... (2011.02.23. 19:33) Deformálodott demográfia
  • Mr.Moonlight: Azt hiszem nyilvánvaló hogy a világ túlnépesedése korlátlanul nem folytatódhat. Az erőforrások kim... (2011.02.20. 09:19) A világ legnagyobb problémája a túlnépesedés
  • syncumar: Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításá... (2011.02.19. 22:14) Haltermelés
  • UNIOHID.hu: "Semmi sem jelent több biztosítékot a jelenleg dolgozók öregkori ellátására, mint a minél képzette... (2011.01.03. 16:09) A nyugdíjak fedezete

Haltermelés

2011.02.17. 18:17 Kopatsy Sandor gondolatai

 

Kopátsy Sándor                 PG                   2011-02-11
 
NAGYON FOTOS, DE NEM VESSZÜK TUDOMÁSUL
I.
HALTERMELÉS
 
A múlt évben 145 millió halat termeltek. Ennek 40 százaléka volt tenyésztett hal, aminek termelése az utóbbi húsz évben tíz százalékkal nőtt. E mögött fajunk élelmezésnek második forradalmát látom.
Ezelőtt jó ötezer évvel, a jégkorszak végét jelentő felmelegedésnek köszönhetően fajunkat a több tízmillió négyzetkilométeren bekövetkezett sivatagosodás arra kényszeríttette, hogy a gyűjtögetésről, a természet ajándékaiból való megélhetésről áttérjen a növénytermelésre, és állattenyésztésre. Ennek köszönhetően, az eltartó képesség mintegy hússzorosra nőtt. Az elmúlt évtizedek biológiai forradalma azt ígéri, hogy a növénytermelés és állattenyésztés megkétszerezheti a hozamát. Erre már a jelenlegi hétmilliárd embernek, még inkább a várhatóan tízmilliárdnál is többnek égető szüksége lesz.
Közben eszünkbe sem jutott, hogy a földünk kétharmadát borító vizek hasznosításában még mindig a gyűjtögetésnél vagyunk. Ezelőtt ötven éve a táplálkozásunknak csak néhány százaléka származott abból, hogy a vizet műveltük. A természetes vizeken való halászat ugyanis gyűjtögetés akkor is, ha azt modern technikával műveljük. Ebben ma már a rablógazdálkodás határán járunk, tehát nem fokozható. Ezzel szemben a vízben való termelés még csak a kezdeti lépéseit teszi.
Most csak a halakról beszélek, de óriási tartalékok vannak a puhatestűek, a tenger gyümölcseinek termelésében is. Talán még nagyobbak abban, hogy sós vízzel öntözhető, illetve sós vízben termelhető növényeket is kitenyésztünk.
Maradok azonban a halak mesterséges tarásánál. Az elmúlt 25 évben megháromszorozódott a haltermelés. Ma már évente 6 kiló termelt hal jut a világ egy lakosára. A jelenlegi növekedési tempó mellett huszonöt év múlva elérheti a húsz kilót.
Ez a csoda is döntően a túlnépesedett Távol-Keleten történik. Kétharmada Kínában. Vietnám a növekedési bajnok, ahol tizennyolc év átlagában évi 16 százalékos volt a növekedés.
Közgazdászként, ötven éve azon háborgok, hogy ebben a korban történt fajunk történetének második minőségi társadalmi átalakulása, és nem is veszünk róla tudomást. Ez a példa pedig azt mutatja, hogy a földművelés után ötezer évvel megkezdődött a vizek termelésre fogása, ami legalább akkora jelentőségű lesz, mégsem nem is vesszük észre.
 
Utóirat.
Mivel a halgazdálkodás csak szakmai vezetőt igényel, jó volna a cigányoknak halgazdálkodó szövetkezetet szervezni, ami a vendéglátással is összekapcsolható, az őrzést is rájuk lehet bízni. Ezért gondoltam arra, hogy meg kellene próbálni, Vietnámból szakembereket kérni, akik a legmodernebb módszereket alkalmazzák világszínvonalon. Ezt jó munkahelyteremtő ágazatnak tartom.

1 komment

Címkék: haltermelés

A bejegyzés trackback címe:

https://kopatsysandorgondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr282668583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

syncumar 2011.02.19. 22:14:08

Sajnos, ez az elképzelés is csak kormányzati akarattal és a megvalósítás lehetőségének biztosításával jöhet létre, mivel az önszerveződésnek, ha találunk is rá példákat,nagyon kevés teret hagytak és inkább csak akadályozással találkozhatunk.Egy baloldali elkötelezettségű párttól elvárható lenne,hogy támogassa az ország munkaképes lakosságának minél nagyobb arányú munkába állítását,De nálunk egyenlőre ilyen párt nincs. Az MSzP esetében is csak a parlamenti patkó bal oldalát elfoglaló jobboldali pártról beszélhetünk.Az öngondoskodás, ha megoldást nem is nyújt erre a nyomorúságos helyzetre, de minden képen segíti a túlélést és itt nincs helye a ránk erőltetett közgazdasági szemléletnek, hogy megéri, vagy nem.A vízbe fúlással veszélyeztetett sem mérlegel, hanem ösztönösen menekül.Még ezt a túlélési ösztönt is sikerült elnyomnunk azzal, hogy a lakosság jelentős részét tétlenségre kényszerítve,az elmúlt húsz év alatt már felnőtt egy nemzedék, akinek már a családja sem adhatott egy követendő példát és a kötelességtudatot hírből sem ismerik.Életben maradásukat jelentős részben a bűnözés teszi lehetővé, hacsak nem akarnak éhen pusztulni,vagy megfagyni a téli hidegben.Az ő munkára fogásuk sem lesz egyszerű feladat és nehezen képzelhető el a törvény kényszerítése nélkül.
süti beállítások módosítása